A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat
A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat A pályázat
Jancsó Miklós

Varga Máté Panel paranoia című filmje nyerte a május 18-a és 20-a között a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban megrendezett 8. Országos Középiskolai Filmszemlét. A debreceni Kós Károly Művészeti Szakközépiskola diákja egy panelok által elnyomott világot mutat be háromperces animációjában. A zsűri – melyet Jancsó Miklós vezetett, tagjai Balog Judit színművésznő, Boldizsár András operatőr, Salamon András filmrendező és Sas István reklámfilmes voltak – hatvanöt versenymű közül választotta ki a díjazottakat.

A második helyen a Kakasok a Wekerlén című riportfilm végzett, amely azt a kezdeményezést mutatja be, hogy a fővárosi Zöld Kakas Líceum tanulói hátrányos helyzetű fiataloknak tartanak táncórákat. A pályaművet a líceum diákja, Pósa András készítette.

A harmadik díjat a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium diákjának, Pásztor Annának az animációja kapta, amely egy tornacipő utazásáról és metamorfózisáról szól. A film címe: Jeladó.
A hatvanöt pályamű levetítése és elemzése mellett más szakmai programok is részét képezték a szemlének. Geszti Péter workshopján a fiatalok a zsíros kenyér reklámozására készítettek terveket, a fesztivál vendége volt egy beszélgetés erejéig Pogány Judit, az internetes mémekről pedig Sas István tartott nagysikerű előadást.